INFORMATIU – 10 novembre 2015

INFORMATIU – 10 novembre 2015

Informatiu diari local i comarcal de Ràdio Cocentaina, la veu del Comtat, salutacions de Milagro Sellés. Estem a dimarts 10 de novembre de 2015 i en portada destaquem que:

• El Partit Popular denuncia que el govern municipal actua sense comptar amb l’oposició.

Aquest és el tema de portada, però hi ha altres notícies que avancem en forma de titulars:

• Aquest mes de novembre arriba el Cinema en Valencià a l’Escola.
• L’Editorial “La Guarida Ediciones” regala el seu fons bibliogràfic a les escoles contestanes.
• L’atur va baixar al Comtat i l’Alcoià durant el mes d’octubre.

• Alcosser, Gaianes, Beniarrés i l’Orxa s’uneixen per a reivindicar el transport públic per als seus municipis.

• L’últim temporal aporta 740 milions de litres d’aigua als pantans de la província.

• L’Albufera de Gaianes s’asseca.

• En esport parlarem de futbet sala.

PP
El Partit Popular de Cocentaina ha enviat una nota en la qual denuncia que estan cansats de veure com s’actua de “cara a la galeria”, sense comptar amb els altres, del nepotisme, de majories absolutes… quan no es tenen, referint-se a l’equip de govern. Incidint que l’equip de govern del PSOE, en minoria a l’Ajuntament de Cocentaina, actua amb desdeny i sense comptar amb l’oposició. I que volen fer veure que l’Ajuntament és el PSOE, i així ens ho venen als ciutadans en cada acte, en cada subvenció concedida i, el que és pitjor, veure que es té en consideració a la resta de partits, però res més lluny de la realitat. El seu portaveu, Rafael Montava, denuncia que incompleixen repetidament els seus acords pressupostaris sense cap rubor, pots acordar el que vulgues que no ho van a complir, els seus “tics” autoritaris ja s’han demostrat en tractar d’imposar les seves formes de vegades al•legals de gestionar la corporació.

Montava recalca que són part d’un Ajuntament amb una oposició majoritària, que veu amb desgrat que igual monopolitzen conjuntament el repartiment de dinars a la Fira, que l’arribada del President de tots els valencians. Alhora que, amb desdeny cap a altres institucions provincials que no estan sota el seu control, es signen convenis sense dotació pressupostària, es passen a aprovació despeses de romanent sense tenir els pressupostos tancats i gairebé sempre amb estimacions de despesa, la urgència cobreix tots els seus actes, etc.
*Montava 1

Rafael Montava també denuncia que es gasten importants quantitats econòmiques del romanent del pressupost sense detallar i es pregunta per què no es fan els dictàmens jurídics sol•licitats, sobre assumptes de rellevància, com ara la situació de Ràdio Cocentaina o la responsabilitat d’aprovar amb informes desfavorables d’intervenció actes realitzats per l’equip de govern.

Al mateix temps que matisa que s’exigeix a l’oposició majoritària que quan es fa una proposta política es complemente amb tota la informació detallada, mentre que les del PSOE ni tenint l’aparell administratiu darrere ho fan, només amb estimacions i faltant dades.
*Montava 2

El que es demana des del PP i segons Rafael Montava també des de la resta de grups de l’oposició és que s’actue sobre les veritables necessitats de les persones i les famílies contestanes, rebaixant taxes i impostos, donant suport a iniciatives que generin ocupació, que hagi transparència en tots els actes municipals, que no es construeixin vedats tancats, que els ajuts es donen amb sentit i transparència.

L’Ajuntament som tots, no venguem la gestió de manera partidista ni sectària. Sempre donarem suport a la bona gestió transparent, sense discriminacions, sempre estarem ací per donar suport a qui ho necessite, sense mirar el seu carnet polític, sempre estarem ací per discutir quin és el millor per a tothom, sempre estarem ací per a recolzar aquest tipus de gestió, no la contrària.
*Montava 3

CINEMA EN VALENCIÀ A L’ESCOLA

Es presenta una nova edició del Cinema a l’Escola dirigit a tots els centres educatius de Cocentaina. Igual que en anys anteriors, es farà una projecció cada dimecres del mes de novembre, al matí a les 9:30 h al Centre de Cultura El Teular, per a les escoles i instituts, però aquest any s’ha decidit que no es farà cap projecció per la vesprada al públic en general, ja que s’ha comprovat que és poca la gent que assisteix, perquè els destinataris ja l’han vista pel matí amb el seu col•legi. El calendari de projeccions és el següent:

Demà dimecres a les 9:30 es gaudirà de la pel•lícula L’hivern i la primavera al regne d’Escampeta. Per al dimecres 18 Rastres de Sàndal. I per al dimecres 25 “Asterix: la residència dels déus.

La regidora de normalització lingüística i Educació Susana Reig ens ho comenta a mes de recordar que per als estudiants d’ESO, batxillerat i FPA en aquesta edició gaudiran del documental “Ovidi per Ovidi” però als seus centres.
*Susana 1

La regidora vol agrair als directors dels Centres Educatius i als Mestres la gran coordinació i treball que fan per a que els xiquets puguen gaudir d’aquestes pel•lícules.
*Susana 2
PRESENTACIÓ DE LLIBRE

El passat divendres va tindre lloc a la Sala Infantil de la Biblioteca de Cocentaina, la presentació de l’àlbum il•lustrat “Un cuento y veinti3 sonrisas”, d’Aurora Ruá i un grapat d’il•lustradors, publicat per La Guarida Ediciones. A més, la nostra Alcaldessa, Mireia Estepa, inaugurarà una EXPOSICIÓ amb totes les Mona Lisa que surten al llibre (moltes, variades, belles i originals). Un llibre que va adreçat a totes les edats. Radio Cocentaina parlarem amb Aurora Ruà qui ens comentava com va nàixer aquest llibre, sent una proposta de l’editorial.
*Aurora

I també estava present Fernando Rubio responsable de l’editorial La Guarida Edicions qui es va desplaçar des de Salamanca per a estar present i ens parlava tant de les il•lustracions presents en el mateix i l’exposició feta amb elles a més va tindre un detall molt bonic amb les escoles contestanes ja que va regalar el fons bibliogràfic de l’editorial a totes elles.
*Fernando

ATUR

Segons els Serveis Públics d’Ocupació, l’atur a les comarques de l’Alcoià i el Comtat s’ha reduït en 407 persones. El primer municipi de la llista és Cocentaina, amb 95 noves contractacions, seguit d’Alcoi amb 87 i Muro amb 61 nous contractes. Tot i això, la xifra total d’aturats a aquestes dos comarques supera les 14.000 persones. Des d’UGT consideren que la situació és encara preocupant per què es manté “la precarietat laboral, l’atur juvenil i els aturats de llarga durada”.

Segons les dades del SERVEF, l’atur a Alcoi s’ha reduït en 87 persones, el que fa un total ara mateix de 6.794 aturats. A Cocentaina la reducció ha sigut major, de 95 nous contractes, i a hores d’ara estan registrats 1.280 aturats. Quasi tots els municipis de la Muntanya han registrat un descens en les xifres de l’atur, tot i que molts d’ells lleuger. Tan sols 5 municipis han incrementat el nombre d’aturats, i en poca quantitat. Així, la xifra més alta la trobem a Gaianes, amb 4 persones. Tancades les xifres d’octubre, a l’Alcoià i el Comtat hi ha un total de 14.354 aturats.

Des d’UGT, tot i que reconeixen que la dada és positiva, asseguren que la situació encara no és bona. Consideren que “tot i que octubre és un mes desfavorable per a la creació d’ocupació, perquè finalitza totalment la temporada vacacional, l’augment prova la debilitat de la recuperació de l’ocupació, basada en activitats estacionals”. Des del sindicat demanen un gir en les polítiques econòmiques i socials, que han de combatre l’atur de llarga durada i la precarietat laboral, al mateix temps que es reforcen les polítiques actives i de protecció de la desocupació.

COMARCA TRANSPORT PÚBLIC

Fa aproximadament un any, en concret al mes d’octubre del 2014, fou suspès el servei que prestava Autobuses La Amistad entre les poblacions d’Alcoi i Gandia. És des d’aquest moment quan diferents municipis de la comarca del Comtat es veuen abocats a una situació de desemparament i de manca de servei de transport públic que comunique als seus veïns i veïnes amb poblacions properes.

Els municipis d’Alcosser, Gaianes, Beniarrés i L’Orxa són els principals afectats d’aquesta mesura que, degut a l’impagament i retirada de compensacions per part de la Conselleria d’Infraestructures i Transport, finalitzava amb la línia que històricament els havia servit com a mitjà de transport. D’aquesta manera, dits municipis deixaven de tindre cap altra via de transport públic per a comunicar-se, a diferència d’altres poblacions que també foren afectades per la desaparició de la línia però que compten amb serveis de transport alternatius o es troben millor comunicats. Aixi ens ho comenta l’alcalde de L’Orxa Arnaldo Dueñas.
*Arnaldo 1

Segon l’alcalde de L’Orxa transcorregut tot aquest temps, i després de diversos intents per recuperar el servei, han decidit tornar a reprendre les accions per recobrar-lo. Després de la reunió mantinguda han acordat remetre una sol•licitud a la Direcció General d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori per tal que s’estudie el cas i done una solució al problema anteriorment exposat el més prompte possible, desplaçant-se fins aquestos municipis si es creu convenient per tal de comprovar les vies de comunicació existents, així com la carència i necessitat del servei sol•licitat.
*Arnaldo 2

Segons ens informa a la sol•licitud defenen el transport públic com un dret, i com a tal consideren que tots els ciutadans han de tenir els mateixos amb independència del lloc de residència, mentre que a la comarca del Comtat trobem poblacions que compten amb servei de transport públic i altres, com és el cas de les poblacions esmentades, que no. Això limita a molts veïns i veïnes realitzar qüestions tant elementals com poder acudir a certes especialitats mèdiques, classes o cursos, entre d’altres. Per tal de suplir aquesta carència molts veïns i veïnes es veuen obligats a contractar transport privat en el cas de no tenir altra manera per a desplaçar-se, amb el cost que això suposa i tenint en compte que bona part de la població està en edat avançada com per a disposar de mitjà de transport propi.

Segons paraules d’Arnaldo Dueñas, alcalde de L’Orxa, “el transport públic és un dret de qualsevol ciutadà i aquest no pot estar supeditat a criteris de rendibilitat i als beneficis de l’empresa concessionària del servei. Cal tenir en compte les necessitats dels nostres veïns, i per això es fa necessari el finançament per part de l’administració pública i la posada en marxa d’un servei sostenible”
*Arnaldo 3

PANTÀ DE BENIARRÉS
Parlem dels pantans de la nostra província ja que l’últim temporal aporta 740 milions de litres d’aigua. L’embassament que ha augmentat més el seu nivell és el de Beniarrés, amb 460 milions de litres ingressats sobretot a través del riu Serpis i els seus principals afluents, cas dels rius Penàguila i Agres. Així, a hores d’ara té unes reserves de 5,10 hectòmetres cúbics, el que suposa un 18% de la seva capacitat. Cal recordar que aquest pantà té com a principal funció regular les crescudes del riu Serpis aigües avall de la presa, així com proveir als regants que tenen els seus cultius a la comarca valenciana de la Safor.
Pel que fa al pantà de Guadalest, les pluges de dilluns han servit perquè a hores d’ara tingui 250 milions de litres més, passant a emmagatzemar 3,08 hectòmetres cúbics, el que suposa un 23% del total.

Finalment cal fer referència al pantà viler d’Amadorio. En aquest cas cal destacar que va arribar a ingressar 350 milions de metres cúbics, encara que en dies posteriors s’ha desembassat, de manera que a hores d’ara només té 30 milions de litres més que abans de les precipitacions.

Amb tot, la situació d’aquests embassaments és similar a la d’ara fa just un any, en plena sequera.

ALBUFERA DE GAIANES

L’Albufera de Gaianes ha passat, almenys de moment, a la història. La manca de pluges que es ve arrossegant des de l’any passat s’ha assecat aquest valuós aiguamoll que, des que va tornar a aflorar en 2004, havia mantingut la seva làmina d’aigua. L’alcalde del municipi, Agustín Martínez, ha lamentat que la Conselleria de Territori i Medi Ambient no hagi canalitzat les dues fonts que haguessin garantit la supervivència del paratge.

L’Albufera de Gaianes va ser dessecat molt temps enrere per aprofitar els terrenys sobre els quals s’assentava com a zona de cultiu. No obstant això, el trencament de la canonada que servia per drenar l’aigua va propiciar que tornés a aflorar l’any 2004, iniciant-se a partir d’aquest moment les gestions per part de la Conselleria de Territori i Medi Ambient i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) per garantir la conservació d’aquest important aiguamoll.

Propietat de la Generalitat, l’interès en el manteniment d’aquest espai es va posar de manifest amb la realització d’una sèrie de treballs de restauració mediambiental, amb l’objectiu de millorar tant la massa forestal com el conjunt de les cinc hectàrees que integren aquest ecosistema.

Així, i a través d’una inversió propera als 700.000 euros, en una primera fase dels treballs es va procedir a l’eliminació de la caseta situada al centre de la llacuna i al tractament del rodal arbori, l’eradicació de la vegetació invasora i de els talussos de les antigues feixes de conreu, i la recuperació de les riberes. També es van construir dos illots a la zona central de la làmina de l’aigua, amb l’objectiu que servissin de refugi a la fauna autòctona, principalment les aus, que d’aquesta manera podrien niar en aquests enclavaments sense risc que els depredadors devoressin els seus ous . Una altra de les actuacions va ser la construcció d’una passarel•la de fusta i un observatori científic per contemplar a les pròpia aus des d’una posició privilegiada.

Quedava, per a una segona fase, la canalització de dues fonts situades a l’àrea del polígon de Gaianes i al Barranc de la Font, intervenció està pensada per garantir la permanència de la làmina d’aigua i evitar que es pogués arribar a assecar en èpoques de sequera.

Doncs bé, la sequera ha arribat sense que les fonts s’hagin arribat a canalitzar, el que ha derivat en la desaparició de la llacuna.

L’alcalde del municipi, Agustín Martínez, lamentava el que ha passat, sobre la base que «s’havia convertit en un paratge molt valuós des del punt de vista mediambiental i paisatgístic, el que propiciava, a més, una bona afluència de visitants a la zona interessats tant en la pròpia albufera com en les nombroses aus que albergava».

Segons el primer edil, «la sequera, no hi ha dubte, ha estat molt forta, però amb la canalització d’aquestes fonts es podria haver evitat que l’albufera arribés a assecar-se del tot, com així ha succeït. A més, la inversió hauria estat mínima, perquè gran part del trajecte ja està canalitzat en l’actualitat, però resulta evident que no hi havia diners».

Una altra de les possibilitats que van arribar a plantejar va ser la conducció de les aigües de la depuradora de Gaianes, ja que la qualitat de les mateixes és molt elevada a causa de que no existeixen indústries contaminants en el municipi.

Siga com siga, el cert és que ara caldrà esperar que canvie la situació meteorològica i arriben pluges prou generoses com perquè s’invertisca la situació i puga recuperar la zona humida.

Malgrat que aquest any no està sent tan garrepa a nivell pluviomètric com l’anterior, les quantitats d’aigua recollides han estat insuficients per evitar que l’Albufera s’haja assecat.

ESPORT
Passem a la informació esportiva de la mà de la nostra companya Mari Nieves Pascual. Mari Nieves endavant.
*Mari Nieves