INFORMATIU – 15 abril 2015

INFORMATIU – 15 abril 2015

Informatiu del dimecres 15 d’abril de 2015

Esquerra Republicana dóna suport a Guanyar Cocentaina.

Carmen Sanchis Jordà i Rafael Soler Gadea rebran l’homenatge als majors dintre de les festes de la Mare de Déu del Miracle.

Les campanes del poble han recordat el 600 aniversari del naixement del Cardenal Ferriz.

L’XI Setmana de la Joventut ofereix demà diferents xerrades al voltant de les beques per a la universitat com de conductes sanes en Internet per a xiquets i adolescents.

Obert el període de matrícula per a les proves de valencià de la Junta Qualificadora.
Demà es presenta el llibre de Just Sellés, “Al-Azraq, el visir que somiava la muntanya”.
Un agricultor octogenari mort i un altre ferit en bolcar el seu tractor a Agres i a Alcocer.

Àngel Mollà combina experiència i joventut a la candidatura del PP a l’alcaldia de Muro.

El PSOE arranca de Diputació el compromís d’incorporar un Pla d’Ocupació en el segon semestre.
GUANYAR COCENTAINA

Esquerra Republicana del País Valencià ha arribat a un acord amb la plataforma Guanyar Cocentaina. Aquesta candidatura, que durant les darreres setmanes ha pogut bastir una llista coherent i preparada, està formada per independents, gent d’Esquerra Unida i, ara ja, d’Esquerra Republicana. Totes les sensibilitats conformaran una coalició que, des de la diversitat i la pluralitat, ajudaran al canvi polític que Cocentaina necessita amb l’assemblearisme com a eix fonamental.

El militant d’Esquerra Republicana encarregat de participar en la plataforma ha destacat que, per primera vegada l’esquerra contestana s’ha posat d’acord per a fer viable un veritable canvi polític al poble “la unió era més necessària que mai i la predisposició a unir esforços ha estat immillorable per part de totes les parts implicades”. La plataforma Guanyar Cocentaina ha esdevingut una coalició amb un perfil ben complet: plural i transparent; transparent, perquè se situa clarament a l’esquerra i en constant contacte amb el teixit associatiu contestà; i plural perquè totes les parts implicades aportaran el seu gra de sorra, el seu punt de vista i la seua personalitat pròpia per a enriquir aquest projecte comú. “Som una plataforma d’esquerres on el canvi polític l’hem de construir entre totes i entre tots”.

En Ràdio Cocentaina hem parlat amb Bernardo Pérez, alcaldable de Guanyar Cocentaina, i aprofitàvem el moment per a preguntar-li el perquè del canvi de nom de la formació, el perquè canviar de Guanyem a Guanyar.

Aquesta entesa municipal ha estat més fàcil després que s’arribara a l’acord pel qual Esquerra Unida concorrerà a les eleccions a les Corts Valencianes en coalició amb Esquerra Republicana, els Verds i Alternativa Socialista (escissió del PSPV).

PIA HOMENATGE MAJORS

Dintre de les Festes en honor a la Mare de Déu del Miracle “l’homenatge als majors és un acte molt bonic, senzill i emotiu que es celebra el dia de la patrona quan finalitza la Missa Major.

L’homenatge es caracteritza pels valors de les persones, fets que no es veuen, però que amb la seua senzillesa són un exemple de persones cristianes i devotes de la Mareta.

Enguany, l’homenatge el rebran Carmen Sanchis Jordà i Rafael Soler Gadea. De Carmen, cal dir que ha sigut una dona senzilla, molt vinculada a la seua parròquia i al monestir de la Mare de Déu tenint la devoció cap a ella com una flama viva i persistent que l’acompanya en el dia a dia en els seus quasi 96 anys. En Ràdio Cocentaina parlàvem amb ella i ens comentava que està molt nerviosa esperant el dia 19 d’abril i a més no esperava que li ho proposaren.

De Rafael, cal dir que és un home de fe i tot que avui en dia la vista no l’acompanya i la salut flaqueja a causa dels seus 90 anys continua diàriament acudint al monestir a resar-li i a veure-la des de la seua mirada interior, manifestant-li la seua devoció. També parlàvem amb ell i ens comentava que encara no sap per quin motiu l’han escollit a ell per a fer-li l’homenatge i que per a ell és un gran honor que creu que no es mereix.

MARETA

El Centre de RESPIR, amb motiu de la propera festivitat de la Mare de Déu del Miracle, farà una celebració en honor a la Patrona de Cocentaina avui dimecres, 15 d’abril, a partir de les 12 hores. L’activitat es durà a terme al mateix Centre de RESPIR, ubicat a la planta baixa del Centre Social “Real Blanc”.

A aquesta activitat estan convidats els usuaris, familiars, amics i voluntaris del Centre RESPIR.

MISSA DELS MALALTS

La Pia Unió, com cada any, facilitarà l’arribada a la missa de malalts i impedits que tindrà lloc el dia 20 d’abril a l’església de Santa Maria, a tots aquells malalts que hi vulguen assistir.

També podran deixar l’avís als telèfons següents: 610 876 890 o al 634 414 431 o també a la farmàcia del Pla o en Núria Esport. Cal recordar que qui ho necessiten ho facen saber abans del dia 18 d’abril, perquè d’aquesta manera es puguen organitzar.

CARDENAL FERRIZ

Avui a les 12 del migdia han repicat totes les campanes del nostre poble i és que avui es commemora el 600 aniversari del Cardenal Ferriz. Pedro Ferriz (Cocentaina, 15 d’abril de 1415/1416 – Roma 25 setembre 1478), bisbe espanyol i cardenal de l’església catòlica.

Ferriz va ser fill il·legítim i parent del papa Paulo II. Va estudiar a la Universitat de Bolonya i va anar a Roma, on va entrar al servei del cardenal Guillaume-Hugues d’Estaing, bisbe de Metz, com a magister domus et auditor suus, i del cardenal Pietro Barb, el futur papa Paulo II. Va ser canonge a Mallorca, auditor al Tribunal de la Rota, referendari apostòlic i comissari apostòlic a Lieja. En 1462 és nomenat llegat a Alemanya.

En 1464 Ferris és nomenat bisbe de Tarazona. Mentrestant treballa incansable a Roma i se li crida dextera Pontificum, la mà dreta del pontífex.

Va ser creat cardenal “in pectore” pel papa Paulo II al consistori secret del 16 de desembre (o 21 de novembre) de 1468. Va ser creat cardenal públicament pel papa Sixto IV en el consistori del 15 de desembre de 1476. El cardenal Ferriz és enviat del rei d’Aragó a Roma entre 1474 i 1479. Fa les funcions de camarlenc del col·legi de cardenals durant l’absència del titular a causa de la pesta. En 1478 és nomenat abat comanditari del monestir de Sant Joan Baptista en Corias, diòcesi d’Oviedo, i de Santa Maria de Veruela, a la diòcesi de Tarazona.

Tenia una gran biblioteca i era estudiós de les lletres i de la història.

CONFERENCIA ART EN VALOR

Cocentaina acollirà avui dimecres una nova sessió del cicle ‘Descobreix una obra. Art en valor ‘de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert. Lorenzo Hernández Guardiola oferirà una conferència a les 20:00 hores per analitzar les pintures de la Sala Daurada del Palau Comtal d’aquest municipi del Comtat.

JOVENTUT

Dijous 16 d’abril a l’IES Pare Arques a les 10 h XARRADA: BEQUES PER A LA UNIVERSITAT Per alumnes de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior. A càrrec del coordinador de Joventut de l’Ajuntament de Cocentaina. Accés lliure per a joves interessats a més dels de l’IES.

Dijous 16 d’abril a les 20 h a la Casa de la Joventut XARRADA PER A PARES/TUTORS: “CONDUCTES SANES A INTERNET PER A XIQUETS I ADOLESCENTS” Podem aconseguir una bona protecció per als nostres fills i filles amb una comprensió bàsica, amb remeis simples, sentit comú i una miqueta de pràctica. Accés lliure.

Al llarg de la Setmana de la Joventut als centres educatius i per alumnes d’ESO XARRADA: “APROFITEM LES NOVES TECNOLOGIES” Els adolescents avui utilitzen la tecnologia per provar coses noves i socialitzar-se en un espai que senten com a privat i lliure de vigilància. Configurar un perfil segur i saber on es troba la diferència entre un ús normal o abusiu pot ser la clau d’un ús responsable.

JUNTA QUALIFICADORA

Un any més es convoquen les proves per a l’obtenció dels certificats oficials administratius de coneixement del valencià per a l’any 2015.

Com sempre, el requisit d’inscripció és que cal haver complit setze anys, o complir-los enguany. En principi, qualsevol persona es pot inscriure en el nivell que desitge (oral, elemental, mitjà o superior).

Igual que en les anteriors convocatòries, hi ha un període únic per a presentar les sol·licituds, que enguany s’acaba el 24 d’abril. La matrícula dóna dret a realitzar les proves dels dos períodes d’exàmens (maig-juny i novembre). Els impresos de matrícula estan disponibles en Internet, on es pot formalitzar per complet en línia, fins i tot el pagament es pot fer per via telemàtica, però, com sempre, també estan disponibles en paper a l’oficina AVIVA situada a la Casa de la Joventut.

Per cada un dels nivells que s’inscriga l’aspirant a les proves de coneixements orals i de grau elemental, cal abonar una taxa de 20,40 €. Per a les proves de grau mitjà i de grau superior, cal abonar una taxa de 25,50 €. I per a les proves de capacitació tècnica cal abonar una taxa de 27,54 €.

Les dates de realització de les proves del primer període són les següents:

coneixements orals (A2): 30 de maig

grau elemental (B1): 6 de juny

grau mitjà (C1) (àrees 1 i 2): 30 de maig / (àrees 3 i 4) 13 de juny

grau superior (C2) (àrees 1 i 2): 6 de juny / (àrees 3 i 4): 20 de juny

Recordem que només podran realitzar la segona fase els aspirants que hagen superat la primera.

Vicent Santamaria ens comenta que les proves tenen com a objecte avaluar la competència dels aspirants en un determinat grau. No van destinades a avaluar l’aprofitament d’un curs determinat, encara que, òbviament, l’assistència a cursos ajuda a preparar-se-les. També hi ha programes informàtics i models d’exàmens d’anys anteriors en la pàgina web de la Junta Qualificadora.

PRESENTACIÓ DE LLIBRE

Demà dijous, 16 d’abril de 2015, a les 19:30 de la vesprada, tindrà lloc a la Biblioteca de Cocentaina la presentació del nou llibre de Just Sellés, “Al-Azraq, el visir que somiava la muntanya”, un llibre de divulgació històrica (l’altre llibre de Just Sellés és una novel·la, basada en aquest mateix personatge històric) sobre un personatge molt interessant. A més, la presentació comptarà amb l’acompanyament musical de Vicent Savall.

SUCCESSOS

Un llaurador de 80 anys va ser trobat mort en la nit del dimarts en una partida d’Agres, esclafat pel tractor amb què treballava i que havia bolcat, segons han informat fonts dels bombers de la Muntanya i del CICU.

El sinistre es va produir hores abans, però la localització no es va produir fins ben entrada la nit. Els serveis de socors i emergències només van poder corroborar la mort. Quan s’estava completant aquest servei, es va donar l’alerta per la localització d’un altre llaurador accidentat, en aquest cas de 82 anys, que havia estat buscat durant part de la jornada. L’home portava un xicotet tractor que també va bolcar, atrapant-lo, encara que va ser rescatat amb vida i va ser ingressat a l’hospital Verge dels Lliris per ser atès de les greus lesions que presentava. El sinistre es va produir en una zona de canyar al terme d’Alcosser de Planes.

MURO

El Partit Popular de Muro ha presentat davant els mitjans de comunicació a Àngel Mollà com a candidat a l’alcaldia en les pròximes eleccions municipals del 24 de maig. L’alcaldable ha destacat que la seua candidatura combina l’experiència amb persones que ja formen part del Grup Municipal Popular en l’actual legislatura, a la vegada que destaca per la incorporació de gent jove. En aquest sentit, Mollà ha explicat que la mitjana d’edat ronda els 35 anys i ha assenyalat que l’acompanyarà com a número 2 Fani Torregrosa “al costat d’un equip preparat que ve de diferents àmbits per sumar forces, il·lusionar i treballar per Muro”, indica.

Finalment, el candidat matisa que aspira a arrabassar l’alcaldia a Compromís, que porta 16 anys al capdavant del Govern Local, i ha assenyalat que el PP té solucions per als principals problemes que pateix ara el municipi “tenim qüestions importants pendents en matèria d’urbanisme, esports o, fins i tot, Educació on el nostre partit està fent les gestions oportunes davant la Generalitat per aconseguir que es construïsca el nou col·legi El Bracal”, conclou.

Cal recordar que el Partit Popular de Muro presentarà la seua candidatura el pròxim dijous 30 d’abril en un acte que tindrà lloc a l’Hotel Restaurant Vila de Muro.

1. ANGEL MOLLÁ BELVIS

2. FANNY TORREGROSA GIMENZ

3. JOSÉ JORDÁ LLOPIS

4. XELO CASCANT PLA

5. ABRAHAM MOLINA MUR

6. FRAN CATALÁ HERNÁNDEZ

7. JUDIT MORA ROCA

8. KIKO FERNANDEZ CLIMENT

9. ROMINA VILAPLANA PICORNELL

10. ANTONIA FERNENDEZ GANDIA

11. PAU RODRIGUEZ MARTI

12. MILA GANDIA CORTES

13. PAU ORTS VALOR

14. GERMAN SEGUI GILABERT

DIPUTACIÓ

El Grup Socialista de la Diputació d’Alacant ha arrencat de la Diputació el compromís que part dels romanents es puguen destinar a incorporar un Pla d’Ocupació per al segon semestre. Així mateix, que part d’aquests diners, que no s’ha gastat del pressupost, es puguen destinar a inversions financerament sostenibles, per a l’arranjament i manteniment de camins i per al Pla d’Estalvi Energètic.

Així, el portaveu del Grup Socialista, David Cerdán, ha insistit que “en aquests moments la prioritat per als ciutadans i ciutadanes de la província d’Alacant continua sent la creació d’ocupació, d’aquí la importància que en el Pla d’Ocupació que proposem el 50% de la inversió hagi de ser en mà d’obra “. I ha explicat que “s’ha de donar més flexibilitat als ajuntaments perquè puguen contractar i triar projectes. Ningú millor que ells coneixen les necessitats dels seus municipis i el que ha de ser prioritari”.

En relació a les inversions financerament sostenibles, Cerdán ha assenyalat que “els ajuntaments poden d’aquesta manera realitzar inversions que els permeten millorar els serveis dels seus municipis sense que això implique una despesa afegida als seus pressuposts”.

Per als socialistes, és fonamental que part dels diners sobrants del pressupost s’empren en l’arranjament i manteniment de camins, un tema aquest que reclamen des del grup Socialista durant tota la legislatura, “per la importància de millorar així la seguretat, però a més com prevenció a les zones on són habituals els incendis o inundacions “, ha dit el portaveu socialista.

Pel que fa a la partida que es destinarà al Pla d’Estalvi Energètic, Cerdán ha ressaltat la necessitat de continuar amb el que estableix el Pacte d’Alcaldes i que permet als ajuntaments un important estalvi energètic, com també un compromís amb el medi ambient. D’aquesta manera, que es beneficien d’una reducció del 20% en l’emissió de gasos hivernacle, un 20% d’estalvi en el consum d’energia i es promoga un 20% les energies renovables”.