INFORMATIU – 2 febrer 2015

INFORMATIU – 2 febrer 2015

Informatiu del dilluns 2 de febrer de 2015

Esquerra Unida explica els motius pels quals s’integren en la coalició electoral de GUANYEM COCENTAINA en les pròximes eleccions municipals del mes de maig.
El Centre d’Estudis Contestans col·labora en el projecte “Canta-Toca-Balla”.
El Teular va acollir la projecció del documental “Cap a la terra promesa”.
El vendaval deixa pas al fred després de causar danys.
ESQUERRA UNIDA

El passat divendres l’agrupació local d’Esquerra Unida va convocar al Centre Social Real Blanc un acte públic obert a tots els ciutadans i ciutadane on varen explicar els motius pels quals s’integren en la coalició electoral de GUANYEM COCENTAINA en les pròximes eleccions municipals del mes de maig. En l’acte van participar Ferran Albors coordinador local d’EU, Bernardo Pérez d’EU Cocentaina i estava previst que també participara Esther López Barceló, diputada a les Corts i cap de llista per Alacant d’EU, la qual va estar de matí per aquestes comarques, però una reunió convocada d’urgència a Madrid va impedir que estiguera en l’acte; en el seu lloc va intervindre el diputat autonòmic, Lluís Torro.

Bernardo Pérez fou l’encarregat d’explicar que els va portar a integrar-se en Guanyem Cocentaina, però remarcant que EU no es dissol, sinó que manté la seua estructura com a moviment polític i social, encara que treballaran en l’espai municipal i unitari de “GUANYEM COCENTAINA”.

Bernardo Pérez ens comenta que aquesta setmana, en concret el divendres dia 6, es durà a terme l’assemblea constituent de Guanyem Cocentaina i a partir d’ací han elaborat un calendari de preparació de programa, assemblees i presentació de candidatures per a les Primàries que estaran obertes a tota la ciutadania, i el 14 de març es duran a terme les primàries on es determinarà la candidatura de persones compromeses en un model de gestió d’ajuntament.

Per últim, ens comenta que el dia 6 ja es presentarà un tríptic on estarà el principi del codi ètic de la nova formació i, a més, ens explica que ha de fer la gent per a poder votar en les Primàries.

CENTRE D’ESTUDIS CONTESTANS

El Centre d’Estudis Contestans entre les seues tasques ha treballat en la publicació de l’obra dels germans Sansalvador recollint i publicant en dos llibres la seua obra: recordem el Cançoner 1 i 2 i estan treballant en un tercer llibre. Aquesta feina i publicacions van ser molt divulgades arreu del nostre territori. Aquest treball va caure en mans d’unes persones que estaven treballant en la recopilació de música tradicional valenciana per a fer diversos llibrets i cds per a les escoles. Aquesta gent es va posar en contacte amb el Centre d’Estudis per a interessar-se pel seu treball i d’ací va nàixer una relació de col·laboració.

Per Ferrer ens comenta que d’aquesta col·laboració naix “Canta-Toca-Balla” és un projecte sobre la música tradicional, popular i d’autor valenciana en el qual es proposa una xicoteta mostra de la immensitat del patrimoni musical que tenim en els 14 llibres, amb 12 melodies cadascuna (cançons, nadales, danses i balls) amb el qual s’espera reivindicar la seua validesa i col·laborar en la difusió d’aquest repertori adaptant perquè puga ser utilitzat en les aules de música. Es tracta d’un homenatge a la música valenciana que es va presentar al Teatre Micalet de València el passat dimecres 21 de gener.

Aquest treball, editat per Rafa Monllor d’Audioart, ha comptat amb la participació del Centre d’Estudis Contestans i ha estat promogut per David Reig Delhom. Durant la presentació, es va dedicar un cant d’estil al Centre d’Estudis Contestans i els van entregar un pergamí, agraint així la col·laboració del Centre en la recuperació i manteniment del nostre patrimoni cultural i popular.

DOCUMENTAL

El passat dissabte es va presentar al Centre Cultural El Teular la projecció del documental “Cap a la terra promesa”. Aquest documental es centra entre els anys 1906 i el 1920, on prop de 15.000 valencians, sobretot de la Marina Alta i la Safor, però també de les comarques veïnes i d’altres municipis més allunyats, van decidir emigrar al Canadà i als Estats Units. Fugien de la misèria i dels abusos. I per buscar el pa i el futur que ací no tenien no els va importar travessar l’Atlàntic i arribar a uns països de llengua estranya i cultura diferent. Molts van aconseguir el seu objectiu i, quan van tornar, ho feien amb els diners suficients per comprar una casa i les terres que necessitaven per a sentir-se més lliures. Molts altres, però, es van topar el 1921, acabats d’arribar, contra una crisi econòmica que els va deixar sense faena, els va fer patir fam i els va obligar a tornar a casa sense un duro en la butxaca. Abans de la projecció, hi va intervindre la regidora de Cultura Marcela Richart, Verònica Cantó, secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i Juli Esteve, director i productor del documental. En finalitzar vam parlar amb Juli Esteve que ens comenta en primer lloc per què naix aquest documental i el treball que han realitzat per a dur-lo a terme com entrevistes, escanejar fotografies i documentes, etc.

Juli Esteve ens comenta també l’ajuda que han tingut en cada poble que han visitat com la dels ajuntaments i la gent que han ajudat a trobar els descendents de les persones que van emigrar, historiadors locals, aficionats a la història, jubilats, funcionaris, etc.

ORATGE

El vendaval va remetre ahir a la vesprada després de deixar novament desenes de serveis en la província

El vendaval ha donat pas a una caiguda de les temperatures que es mantindrà aquesta setmana, i a partir de dimecres baixaran encara més per l’arribada d’un front fred. Les temperatures màximes registrades en la matinada van experimentar descensos generalitzats, amb baixades de fins a 8 graus respecte al dissabte a Alacant i Elx, que van passar de rondar els 20 graus a quedar-se a 13. Les mínimes van caure uns dos graus, situant-se sobre els 2 a Villena, Alcoi i Pinós, i un grau a Ibi, Onil, Cocentaina i Agres.

Pel que fa a la previsió per avui, s’espera a la província un cel poc ennuvolat amb intervals de núvols alts, augmentant a cobert a l’interior i ennuvolat a la resta, amb probables precipitacions, febles i ocasionals.

La cota de neu se situa per sobre dels 1.000 metres i les temperatures en general es mantindran sense canvis.

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *