INFORMATIU – 27 març 15

INFORMATIU – 27 març 15

Informatiu del divendres 27 de març de 2015

Els expedients extrajudicials de crèdit centren el debat del ple ordinari que es va celebrar ahir.

Aquest és el tema de portada, però hi ha altres notícies que avancem en forma de titulars:

L’Ajuntament de Cocentaina sol·licita a la Conselleria de Benestar Social una subvenció per a dur a terme l’Escoleta d’estiu per a gent sense recursos.

El Cor de Cambra Discantus actua al pregó de la Setmana Santa de Benidorm.

Cocentaina es suma a l’Hora del Planeta, campanya global de mobilització i lluita contra el canvi climàtic.

La Passió recorrerà els carrers de Cocentaina.

El Grup de Teatre Informal “El Galliner” de Planes representa aquest ca de setmana “El sopar dels idiotes”.

PLE ORDINARI

Ahir es va celebrar ple ordinari a l’Ajuntament de Cocentaina, el corresponent al mes de març. S’hi va aprovar el conveni EPSAR – Ajuntament de Cocentaina – Ajuntament d’Alcoi – Comunitat de regants Beniassent, finançament de despeses de desinfecció a l’efluent de l‘Edar d’Alcoi (Algars).

També es va aprovar la quarta pròrroga del contracte per a la gestió indirecta del servei públic de restaurant i quiosc al paratge sant Cristòfol.

El punt de debat i que es va aprovar però amb els vots en contra del Col·lectiu 03820 i l’abstenció del PP fou el reconeixement extrajudicial de crèdits 2/2015, és a dir, unes factures de 2014 que s’han presentat en 2015, on l’oposició demana un control de les factures que hi entren.

L’Ajuntament va aprovar l’adhesió a la central de contractació de la FEMP. L’adhesió al servei de riscs i assegurances de la central de contractació de la FEMP.

Un altre punt aprovat fou la designació d‘un membre de l’associació de Veïns en el Consell de Participació Ciutadana: es tracta de Francisco Fuster; com a suplent estarà Josep Lluís Sellés.

També es va aprovar la modificació del reglament regulador del servei de proveïment d’aigua potable.

I es va aprovar la modificació de l’ordenança reguladora del preu públic per a la prestació de serveis i realització d’activitats de l’àrea de cultura, en concret es referia a l’activitat del Sent-me.

En el plenari també es va aprovar amb el vot en contra del Col·lectiu 03820 la rectificació de l’acord d’aprovació de l’expedient de reconeixement extrajudicial de crèdits 1/2015 el qual també fa referència a una factura del 2014.

I aprova la pròrroga del contracte i revisió per al 2014 del cànon del contracte per a la gestió indirecta de la cafeteria-bar i quiosc del poliesportiu municipal.

En l’apartat de precs i preguntes, en van haver dos del Col·lectiu 03820: una sobre la neteja dels contenidors i una altra d’una expropiació de terrenys a la pujada a la cantera. Les dos es van contestar en el mateix plenari.

Dintre de les declaracions institucionals, hi ha la petició del Mal Passet en el plenari en què felicitava tant al grup Al Tall pel reconeixement Passet a Passet i a l’Ensemble de dolçaina i tabal ciutat de València per la seua participació en el Festival de Colles.

També la corporació municipal donava el condol a les famílies dels morts en l’accident aeri que es va produir aquesta setmana.

I es felicitava Romu Agulló per la medalla de Bronze en el Global Music Awards de Los Angeles, amb el tema FLORES DE MARIOLA.

A Josep Vicent Egea Insa per l’estrena el 19 de març de la composició TEMPUS VERNUM (Chorale Praeludium) per a cor mixt i orquestra simfònica, a l’Auditori Baluarte de Pamplona.

Al ciclista contestà Rafa Valls, guanyador del Tour d’Oman.

I a tres alumnes del col·legi públic Real Blanc pel PREMI EXTRAORDINARI AL RENDIMENT ACADÈMIC a Diego Cantó Devesa, Sergi Micó Fenollar i Samuel Moltó García.

JUNTA DE GOVERN

La Junta de Govern d’aquesta setmana ha aprovat, entre altres, la resolució de l’expedient de revocació de les autoritzacions dels horts socials. Cal dir que hi ha hagut una renúncia, una revocació i una nova demanda. Hem de recordar que hi ha parcel·les que encara estan lliures.

A més a més, s’han sol·licitat dues subvencions: una a la Diputació de 5.800 euros per al control de mosquits i una altra a la Conselleria de Benestar Social per a dur a terme l’Escoleta d’Estiu per a gent sense recursos.

S’ha aprovat la liquidació del contracte i devolució de la garantia de les obres de millora de la infraestructura d’aigua i clavegueram dels Algars; en estar tot correcte, s’ha fet la devolució a l’empresa. La Junta de Govern ha aprovat el pas per Cocentaina del 43 Trofeu Ciclista Sant Jordi.

Dintre dels Expedients Sancionadors, s’ha denunciat a un veí amb 900 euros per tindre abandonat el seu cotxe a la via pública i també s’ha denunciat a un altre veí per portar el gos solt en la via pública i ser reincident.

Per últim, s’ha autoritzat l’ocupació d’un local municipal a la UNDEF: ara es signarà un conveni per la cessió d’aquest local durant 25 anys.

DOCUMENTAL

L’associació de joves Socarrel han organitzat un Cicle de documentals, una manera de difondre cultura lliurement. Aquest divendres, i per a posar el punt final al cicle, es projectarà a les 9 de la nit a la Casa de la Joventut el documental “Homenatge a Catalunya II”.

Un documental, una recerca, una història d’històries sobre la construcció d’una economia sostenible, solidària i descentralitzada. Teixint xarxes que superen la individualització i la divisió jeràrquica del treball.

“Homenatge a Catalunya II” és un documental que és part d’una investigació acadèmica. Investiguem noves cultures econòmiques, noves formes de viure i d’entendre l’economia.

S’hi estudia l’impacte social de les economies que no segueixen els patrons del mercat, on els beneficis són la prioritat, i que tenen com a objectiu la satisfacció de les necessitats i els desitjos de les persones.

Cal recordar que a les 19:30 h, abans del documental, s’ha convocat una reunió de l’associació.

DISCANTUS

Avui divendres a les 20:30 h a l’Església de Sant Joan Baptista de Benidorm, el Cor de Cambra Discantus acompanyat per un ensemble instrumental i sota la batuta de Josep Robert Sellés, actuarà en el pregó de la Setmana Santa de Benidorm 2015. En el concert, patrocinat per la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament de Benidorm, s’interpretarà The Armed Man, obra simfònica-coral del compositor britànic Karl Jenkins, subtitulada “Una Missa per la Pau”.

The Armed Man és una missa basada en una senzilla melodia francesa del segle XV, que el compositor va dedicar a les víctimes de la guerra de Kosovo i que l’espectador pot sentir totes les fases que es van viure en aquesta guerra. Es tracta essencialment d’una composició en contra de la guerra i basant-se en les parts de la missa catòlica, que Jenkins combina amb altres fonts, principalment de la cançó popular del segle XV L’homme Armé en els primers i últims moviments.

La missa està escrita per a orquestra, cor a quatre veus mixtes, soprano i muecín. El muecín és la persona nomenada en una mesquita per a la trucada de l’oració.

Raül Belda també ens comenta les pròximes actuacions que tenen que el portaran entre altres llocs a Alacant a l’auditori ADA, auditori provincial, en la missa major de les festes patronals de Muro i en la Festa de Corpus de l’Alqueria.

L’HORA DEL PLANETA

L’Hora del Planeta és campanya global més gran de mobilització i lluita contra el canvi climàtic. Organitzada per WWF, aquesta iniciativa va néixer a Sydney el 2007 i des de llavors ha aconseguit la participació de més de 7.000 ciutats i pobles de 160 països, milers d’empreses, centres educatius i entitats que sumen la seua veu per demostrar que un futur basat en les energies netes és possible.

Aquest any és especialment important en la lluita contra el canvi climàtic: el pròxim mes de desembre, a París, els governs de tot el món tenen el repte d’aprovar un acord a favor del clima.

L’Hora del Planeta tindrà lloc de forma simultània el pròxim dissabte 28 de març a les 20:30 h, hora local de cada localitat. Milers de ciutats se sumen cada any a la campanya apagant els llums dels seus monuments més emblemàtics, com ara la Torre Eiffel, la Sagrada Família, les Piràmides de Gizé o el Vaticà. A Cocentaina, apagarem els llums del Castell de l’àrea recreativa de Sant Cristòfol i una fase del Passeig del Comtat.

El canvi climàtic ja està tenint repercussions com ara la pujada del nivell del mar o crisis alimentàries o escassetat d’aigua en algunes zones del planeta. El canvi climàtic afectarà el món sencer, però els països en vies de desenvolupament seran els que més en patiran, perquè sovint depenen d’activitats com ara l’agricultura, molt lligades a la climatologia i no disposen de mitjans econòmics per adaptar-s’hi.

Per sort, si actuem amb rapidesa, encara estem a temps de posar-hi fre. A més a més, cada dia sabem més bé com podem contribuir-hi cadascun de nosaltres.

Ferran Albors ens recorda que encara que el canvi climàtic és un problema mundial, cadascun de nosaltres pot contribuir a assolir els objectius col·lectius que ens hem fixat. Introduint només uns xicotets canvis en els nostres costums podem estalviar energia i recursos i ajudar a prevenir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle sense que la nostra qualitat de vida es veja afectada. De fet, fins i tot podem estalviar diners.

– Penseu que fer una dutxa fa consumir quatre vegades menys d’energia que fer un bany a la banyera.

– Penseu a apagar els llums quan no els necessiteu.

– Quan hagueu de canviar una bombeta, compreu-ne una de baix consum.

– No deixeu la tele, l’equip de música o l’ordinador en espera (standby).

– Planteu un arbre a l’escola o al jardí de casa o al poble. Cinc arbres poden absorbir una tona de CO2 al llarg de la seua vida.

El regidor de Medi Ambient ens recorda que cada persona i cada gest compta per aconseguir un canvi global. Perquè tots som part de la solució i podem contribuir a crear un futur renovable. Cal pensar globalment i actuar localment.

TELÓ TEATRE

Demà dissabte Teló Teatre celebrarà El dia Mundial del Teatre i per aquest motiu han organitzat a les 20:00 h i al Centre Cultural El Teular la representació de l’obra “Penalty a la joventut”.

Com hem dit aquest muntatge escollit per a celebrar el Dia Mundial del Teatre de 2015 és un joguet teatral que vol recordar en el túnel del temps aquella dècada prodigiosa dels anys 60 i que vol ser tot un homenatge a la música del primer Pop espanyol, però sobretot a les cançons del grup britànic dels Beatles. L’acció es desenvolupa a casa dels senyors Minyan les filles i el fill dels quals, amb els seus amics de la colla, organitzen guateques dominguers i casolans, on es podia escoltar des de la música de la Beatlemania a les cançons del Dúo Dinámico, passant per temes com ara “La escoba”, “El partido de fútbol”, “Brigitte Bardot” o “Ramona”, entre altres. Un joguet que acaba amb un gol de Penalty. Aquesta obra està escrita i dirigida per Paco Insa. Destaquem que és un dia de portes obertes.

SETMANA SANTA

Cocentaina acollirà aquest dissabte per segon any consecutiu en els seus carrers una representació de la Passió de Jesucrist activitat organitzada per l’arxiconfraria del Santíssim Sacrament, que enguany organitza la Setmana Santa contestana.

La representació, en què participaran prop de 70 actors i actrius del Patronat Sagrat Cor de Jesús, començarà a les 20 hores i estarà composta per sis escenes que s’escenificaran en diferents punts del municipi.

Aquesta “Passió vivent”, que durarà dues hores aproximadament, començarà a les 20 hores al Pla la Font, des d’on partirà la primera escena de l’entrada triomfal a Jerusalem, que arribarà fins a la plaça de la parròquia de Santa Maria.

Les següents dues escenes seran la del Sant Sopar i el lavatori de peus, que s’escenificarà a la porta principal de l’església, i la de Jesús a l’hort, que es farà a la plaça dels Apòstols. Així mateix, el Palau de Cocentaina serà l’escenari de la quarta escena, el judici civil Jesús per part de Pilat i el Sanedrí.

L’escena de la Verònica, que és nova aquest any, es durà a terme a la plaça del mercat.

Finalment tindrà lloc la cinquena escena, “Jesús carregat amb la creu“ i el recorregut per les estacions del Via Crucis, fins arribar a la sisena escena, la crucifixió, que es representarà en un dels carrers més alts a la falda de la Serra de Mariola, al carrer Santíssima Trinitat.

Octavio Cerdà és un dels directors de la Passió i membre del Patronat, i ens remarca els diferents canvis que en aquesta ocasió s’han incorporat.

Per una altra banda, dintre dels actes que envolten la Setmana Santa Contestana, cal destacar diverses activitats.

Divendres 27 de març

-De 10:00 a 12:00 h. Exposició del Santíssim i confessions a la parròquia de Santa Maria.

-18:30 h. Últim dia del Septenari en honor a la Dolorosa a la parròquia del Salvador. A continuació, Eucaristia.

-18:30 h. Via crucis a la parròquia de Santa Maria.

-20:00 h. Celebració penitencial a la parròquia del Salvador.

Dissabte 28 de març

-18:00 h. Eucaristia al convent dels franciscans.

-18:30 h. Eucaristia a la parròquia de Santa Maria.

-19:00 h. Eucaristia a la parròquia del Salvador.

-20:00 h. La Passió pels carrers. S’iniciarà a representació al Pla de la Font.

Diumenge de Rams 29 de març

-07:30 h. Eucaristia a la Mare de Déu del Miracle.

-09:00 h. Eucaristia a Santa Maria i el Salvador.

-09:30 h. Eucaristia al Convent dels Franciscans i a sant Pere de l’Alcúdia.

-11:30 h. Benedicció de Rams al Convent dels Franciscans i processó fins al Pla per celebrar l’Eucaristia interparroquial.

-17:30 h. Via crucis al Convent dels Franciscans.

-19:00 h. Eucaristia a Santa Maria.

-20:00 h. Processó de la Dolorosa des de la parròquia del Salvador.

Dilluns Sant 30 de març

-18:30 h. Primer dia del Tridu al nostre Pare Jesús Natzarè a la Mare de Déu del Miracle. A continuació, Eucaristia.

-20:00 h. Oració de l’hort al convent dels Franciscans preparada per la confraria de Jesús de l’hort.

La Confraria de Jesús de l’Hort de Cocentaina ha organitzat per dilluns dia 30 de març, dins de la Setmana Santa Contestana, una oració que, amb el títol de “Getsemaní: Pujada a la Muntanya”, aquest any compleix la segona edició. Amb la intenció que tots els anys es repetisca, comptant amb la bona acollida dels participants.

El propòsit és viure uns moments d’interiorització, de reflexió, de diàleg, de meditació, de xerrada de tu a tu, amb Déu Pare. Reviure i experimentar aquells moments de Jesús a l’Hort de les Oliveres en el seu diàleg amb el Pare.

Serà el dilluns de Setmana Santa, a les 20:00 hores al Convent dels PP Franciscans de Cocentaina. Queden tots convidats.

TEATRE A PLANES

El grup de teatre Informal “El Galliner“ de Planes representa aquest cap de setmana al Palau de la Música d’aquesta localitat del Comtat l’obra “El sopar dels idiotes“ de Francis Veber. L’obra tracta de les perícies d’un grup d’amics que es reuneix setmanalment per a sopar. L’originalitat del seu pla resideix en què cadascun d’ells ha d‘aportar al sopar al tipus més idiota que haja sigut capaç de trobar i el que ho aconsegueix serà el guanyador de la nit.

En Ràdio Cocentaina parlàvem amb Carlos Caballer, director de l’obra, que ens comenta que amb aquesta obra deixen de banda els sainets i entren de ple en obres més completes.