INFORMATIU – 28 gener 2015

INFORMATIU – 28 gener 2015

Informatiu del dimecres 28 de gener de 2015

Mor Antonio Ferrándiz Montava, director de l’Orquestra de Pols i Plectre la Paloma.

Es renova la il·luminació del Castell. S’ha canviat el sistema per il·luminació LED.

Esquerra Unida organitza un acte per a explicar perquè conflueixen amb Guanyem Cocentaina.

Rafael Jover pregoner de la Setmana Santa Contestana i Reyes Castelló autora del cartell.

“Aixó era una volta…” de Jordi Raül Verdú s’ha presentat a Cocentaina.

ANTONIO FERRÁNDIZ MONTAVA

Ahir va ser un dia trist per a la cultura i la música al nostre poble, ja que moria Antonio Ferrándiz Montava, “Toniquet”, director de l’Orquestra de Pols i Plectre la Paloma.

Va nàixer un 15 de juny de 1920 i els seus estudis musicals varen començar a l’escola de solfeig de la Rondalla la Paloma en octubre 1932, un any després va començar els primers estudis de bandúrria.

En 1934 entra a formar part de la plantilla de l’Orquestra de Pols i Plectre La Paloma i actua en el seu primer concert com a solista segon. Posteriorment, va començar a estudiar flautí i ingressa en la Unió Musical Contestana en 1935.

Per a perfeccionar els seus estudis comença solfeig amb el vicari de la parròquia del Salvador, Sr. Vicente Calafí, el qual també li ensenya la teoria de la música de Tomàs Aldás.

Va viure de ple la guerra civil on va ingressar en la banda de música de la 25a Divisió com a flautí fins al final de la guerra.

En els anys 40, va començar de solista de flautí i de bandúrria 1a, alternant el seu treball laboral amb la seua afició a la música. Per a calmar les seues inquietuds musicals, inicia els seus primers estudis d’harmonia pel seu compte, estudis que continua durant el servei militar.

Des de 1975, Antonio Ferrándiz Montava és director de l’Orquestra de Pols i Plectre La Paloma, molt coneguda pels primers premis aconseguits a València i fora de la Comunitat, i també professor de solfeig i bandúrria. Encara que no se li han conegut professors d’harmonia i contrapunt, també va compondre música per a les festes de moros i cristians, temes com els pasdobles Prensan, Amics de la música, 20 d’abril, El Sisante o Sergio, una de les més conegudes.

En l’any 2010 l’Ajuntament li va retre homenatge sent la persona encarregada de llegir el Privilegi de la Fira i també sent la persona que va inaugurar la rotonda dedicada a la música i als músics contestans, des de feia pocs anys que va deixar la direcció de la Paloma.

El soterrament ha tingut lloc aquest matí. La música ha estat present en el seu acomiadament. Descanse en Pau Antonio Ferrandiz Montava, “Toniquet”.

CASTELL

Des de la Regidoria d’Obres i Serveis s’ha estat treballant en el canvi d’enllumenat del castell per a estalviar en costos energètics. Per aquest motiu, es van posar en contacte amb una empresa especialitzada i s’ha canviat l’equip per tecnologia LED. Des de la passada setmana ja hem pogut veure aquest canvi. Es va estar treballant per a veure si es podria prolongar l’enllumenat a la falda del castell, però l’orografia no ho ha permès. Aquesta obra s’ha fet amb recursos municipals i s’ha aprofitat tota la infraestructura que ja hi havia. Així ens ho comenta el regidor de l’àrea, Marcos Castelló.

ESQUERRA UNIDA

Com ja vam informar en Ràdio Cocentaina, després d’un procés de reunions per analitzar i debatre la proposta d’integració en la Coalició electoral “GUANYEM COCENTAINA”, l’agrupació local d’Esquerra Unida de Cocentaina ha acordat la integració d’aquesta organització en la coalició electoral de GUANYEM COCENTAINA en les pròximes eleccions municipals del mes de maig, amb les següents premisses:

L’agrupació local d’Esquerra Unida s’integra com a organització política a la Coalició electoral de GUANYEM COCENTAINA i s’adaptarà al procés organitzatiu que acorde l’assemblea en el nou espai polític.

L’agrupació local d’Esquerra Unida no es dissol. Manté la seua estructura com a moviment polític i social, i treballarà en l’espai municipal i unitari de “GUANYEM COCENTAINA”.

GUANYEM COCENTAINA es presentarà a les eleccions municipals amb la forma jurídica de Coalició electoral.

EU aportarà, potencial humà, com també experiència institucional, tant en l’àmbit municipal, autonòmic i estatal, i el que és més important; humilitat i el convenciment que cal fer les coses amb la participació del màxim de gent possible amb la qual han coincidit en la majoria de les protestes contra totes les retallades neoliberals realitzats en aquest país.

Aquesta és una experiència completament nova, on es pretén crear espais de confluència entre ciutadans, entitats cíviques, entitats socials, i formacions polítiques, tenint com a objectiu ampliar la unitat popular, per fer front a la forma de fer política dels partits majoritaris que fins aquests moments han dominat el panorama polític espanyol.

L’agrupació local d’Esquerra Unida de Cocentaina ha convocat per a aquest divendres 30 de gener un acte públic obert a tots els ciutadans de la nostra localitat on s’explicaran els motius que els han portat a prendre aquesta decisió. En l’acte participaran Ferran Albors, coordinador local d’EU, Bernardo i Esther López Barceló, diputada a les Corts i cap de llista per Alacant d’EU.

SETMANA SANTA

L‘arxiconfraria del Santíssim aquest any exerceix la secretaria de la Junta Central de Confraries i per tant és l’encarregada de coordinar els actes tant culturals com religiosos de la Setmana Santa Contestana. I ja s’han posat en feina: el 14 de març es durà a terme el pregó de la Setmana Santa i la presentació del cartell anunciador. Hem estat parlant amb el president de l’arxiconfraria José Luis Pascual, que ens ha avançat que el cartell serà obra de Reyes Castelló i el pregó anirà a càrrec de Rafael Jover. José Luis Pascual també ens avança que estan preparant altres actes com per exemple una xerrada sobre la talla del sepulcre que va realitzar Agulló de Cocentaina i que anirà a càrrec d’altre escultor contestà Moises Gil.

PRESENTACIÓ DE LLIBRE

El passat dijous es va presentar a Cocentaina “Això era una volta…” de Jordi Raül Verdú. En la presentació, que es va fer al Centre Cultural El Teular a les 17:30 aprofitant l’hora d’eixida dels xiquets del col·legi, l’autor va estar acompanyat per Dolors Insa Ribelles, bibliotecària-arxivera de Cocentaina, que començant amb el títol del llibre “Això era una volta…” va presentar a Jordi Raül Verdú com el protagonista d’un conte, va parlar del seu do especial per a educar i compartir coneixements, de la seua imaginació desbordant i les ganes enormes d’emprendre aventures, de la seua estima per la literatura i el nostre folklore, i va acabar dient que ara fa classe al col·legi Real Blanc de Cocentaina i que el do amb el qual va nàixer ha aconseguit fer d’ell un gran escriptor i un rondallaire excel·lent per a plaer de tots els que poden gaudir-ne.

Jordi Raül, en la seua xerrada, es va referir a dos dels narradors d’algunes de les històries recollides als seus llibres que estaven presents a la sala del Teular, Carmen Castelló i Enrique Albero, que van ser aplaudits per la resta dels presents i als quals l’autor va donar les gràcies per la seua presència i per la seua inestimable col·laboració.

L’actuació dels actors de La Dependent, amb la seua teatralització d’una de les rondalles, en concret la de “El burro i els científics” va fer les delícies de tot el públic i, sobretot, del més menut.

En finalitzar, Jordi Raül es va quedar firmant exemplars del llibre tal com ve fent a totes les presentacions als pobles de la Mancomunitat. Entre el públic assistent es trobaven l’alcalde de Cocentaina, Rafael Briet, el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi i delegat de Cultura de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat, Paco Agulló, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de l’Alqueria d’Asnar, Teresa Quilis, i la gerent de la Mancomunitat, Lucia Albero.

La seua obra literària es centra, fonamentalment, en el conte, que sempre sol estar relacionat amb la natura. També recopila rondalles populars valencianes.

En Ràdio Cocentaina vam parlar amb ell i ens comentava que aquest llibre forma part d’una trilogia que està conformada per “A la vora de la llar”, “Una nit prop del foc” i “Això era una volta…” entre els tres llibres es recullen vora un centenar d’històries. Jordi Raül Verdú ens deia que aquest treball de recopilació d’històries no acaba mentrestant hi haja gent que conte histories.

A més a més, ens explicava com és aquest treball de camp que du a terme per arreplegar les histories, reconeixent que és complicat trobar a la gent que sap d’aquestes històries i que s’ha de comptar amb la complicitat d’altres per accedir a ells.

També es deia que s’ha comptat amb la complicitat de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat per a presentar aquest llibre i que en l’actualitat està immers en l’arreplegada de noves rondalles per a un nou llibre, a més aviat es presentaran dos nous llibres, un de la serra Aitana i altre de fenolenologia.

SETMANA CULTURAL FPA

Dintre de les activitats al voltant de la Setmana Cultural de la FPA, una activitat conjunta dels centres de FPA de les comarques de l’Alcoià i el Comtat, avui s’entregaran els premis del XIII certamen artístic en un acte públic que tindrà lloc al centre cultural El Teular a partir de les 17.30 hores. Cal recordar que les obres estan qualificades pel jurat i exposades al Teular.

L’entrega de premis es farà al llarg d’una gala que versarà el lema de la setmana cultural en la qual actuarà el grup del taller de teatre FPA Beniassent, el poeta Joan Jordà acompanyat del saxofonista Rafa Figuerola i el grup del taller d’esport del centre. A més, entregarem una tauleta Android que sortejarem en benefici del CEE Sanchís Banús d’Ibi.

Finalment la setmana cultural acabarà demà en un viatge conjunt de totes les escoles a Onda i Alcora, dos pobles de Castelló que representen una part important de la ceràmica i la història del poble valencià.

DIJOUS LITERARI A MURO

Dijous Literari que tindrà lloc aquest 29 de gener a les 20.30 h, a la Biblioteca Francesc de Paula Momblanch.

En aquesta ocasió el llibre que es presentarà serà el poemari de Lluís Garcia Muro, Vesprades de diumenge, i la presentació anirà a càrrec de Silvestre Vilaplana i Manel Alonso.

Vesprades de diumenge és una reflexió de l’autor sobre les coses que l’envolten i també sobre els seus records i els seus sentiments, en una situació de tornada de la vida, que plasma en una poesia amb un llenguatge sense secrets ni paraules amagades; una poesia lliure, entenedora i clara.

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *