INFORMATIU – 11 març 2015

INFORMATIU – 11 març 2015

Informatiu del dimecres 11 de març de 2015

Els Nanos envaeixen els carrers del Raval.

Demà s’inaugura l’exposició “Generamos igualdad, ¿y tú? La mujer burkinabesa como motor de desarrollo”.
Es va presentar a Cocentaina el llibre ‘Pobles Abandonats. Els paisatges de l’oblit’, d’Agustí Hernández.

La Central de Contractació de Diputació d’Alacant obri el termini d’adhesió al contracte de subministrament elèctric.

VALORACIÓ DELS NANOS

Avui Cocentaina viu una de les festes més tradicionals i populars: la Festa dels Nanos. Des de bon matí, els veïns del Raval es posaven en la feina de traure els Nanos al carrer després de molts dies de treball confeccionant els ninots de drap que expressen diferents crítiques, tant en l’àmbit local, com en el nacional i mundial.

Aquest any hi ha temes diversos, entre altres les pròximes eleccions municipals i autonòmiques, el “Caloret”, la unificació del Bosco, i fons i tot apareix el pequenyo Nicolás i els dibuixos animats Frozen.

Cal assenyalar que aquest any, a banda de les veïnes del Raval, s’han sumat a la festa, aportant els seus Nanos, diferents entitats del poble com són l’Associació de Veïns, la FPA Beniassent, i l’Institut Pare Arques, les Ampes dels tres col·legis del poble, el Tapis, el Guaret i alguns particulars d’altres zones de la població. Una aportació que ha fet la festa molt més gran i suggeridora.

Cal recordar que en els col·legis contestans els xiquets també van preparar i presentar els seus Nanos i el Respir, un any més, ens va oferir les seues crítiques que aquest any parlen entre altres del 15 aniversari del Respir i Ràdio Cocentaina que també en plantat dos Nanos.

A primera hora del matí, el Raval s’ha omplit de xiquets i xiquetes que, acompanyats pels seus professors, no sols de Cocentaina sinó també de Muro i Alcoi, han gaudit d’un suculent esmorzar a base de xocolata, xurros i bunyols al costat dels veïns i polítics.

Un dia fantàstic amb un agradable solet que ens ha acompanyat. En Ràdio Cocentaina hem estat parlant amb els diferents portaveus dels partits polítics i amb la regidora de Tradicions, Rosa Sellés, que ens comentava que de bon matí ja estaven muntant els Nanos i que en eixos moments ja rebien la visita dels xiquets dels col·les per a gaudir també de l’esmorzar.

Maite Valls, veïna del Raval, també ens comentava que estava tot preparat per a rebre als veïns.

L’alcalde de Cocentaina, Rafa Briet, vivia els Nanos en el seu últim any com alcalde, reivindicant la festa i als veïns de la zona.

Adolfo Sancho, portaveu del PP, també valorava el dia tan especial que viu Cocentaina.

Esther Blanes, portaveu del Col·lectiu 03820, ens deia que és una festa que ha viscut des de sempre per ser veïna del Raval.

Per la seua banda, Ferran Albors portaveu d‘EU, és un dels habituals de tindre un Nano, agafant les crítiques sempre de manera molt positiva.

Estem en any electoral i també estaven en els Nanos alguns dels candidats que ja es coneixen per a les pròximes eleccions locals, com és el cas de Mireia Estepa, candidata del PSOE, que ens deia que les tradicions del poble sempre la il·lusionen i, sobretot, aquesta en la qual ha participat en el col·legi.

I Jordi Pla, segon en la llista del Col·lectiu 03820-Compromís per Cocentaina, que ens parlava de la festa com a veí, però també com a polític destacant la part reivindicativa.

La jornada conclourà a partir de les 7:45 de la vesprada amb la participació del grup de danses Cocentaina que farà un recorregut pels carrers on hi ha Nanos amb els balls típics i l’acompanyament musical de Mal Passet, una vegada que finalitze la dansada hi haurà un xicotet castell de foc d’artifici que posarà el punt final a aquesta jornada de la festa dels Nanos.

XARRADA

Dins dels actes organitzats amb motiu del Dia de la Dona, demà dijous a les 6 de la vesprada tindrà lloc l’acte inaugural de l’exposició “Generamos igualdad, ¿y tú? La mujer burkinabesa como motor de desarrollo”. L’exposició la podrem veure des del 12 de març al 22 d’abril al Centre Social Real Blanc. En acabant, presentació del curtmetratge “Burkinabes, íntegros / íntegras”. Per mitjà d’entrevistes a més d’una dotzena de persones i clips musicalitzats es dibuixa la realitat de Burkina Faso, un dels països més pobres del món.

PRESENTACIÓ DE LLIBRE

El passat divendres va tindre lloc la presentació del llibre ‘Pobles Abandonats. Els paisatges de l’oblit’, d’Agustí Hernández a la biblioteca de Cocentaina.

Es tracta de la segona part del llibre ‘Pobles Abandonats. Els paisatges de l’oblit’, editat l’any 2006 i del qual Agustí Hernández i José Manuel Almerich són els autors. Aquell llibre va oferir un primer avanç sobre els pobles i nuclis despoblats, i ara Agustí Hernández incorpora nous pobles abandonats i més materials fotogràfics, i aprofundeix en els espais naturals que rodegen els pobles valencians abandonats. Les dues edicions d’aquell primer volum s’han esgotat.

L’obra parla dels pobles abandonats pels seus habitants, submergits baix embassaments o destruïts. Altres que després d’un temps reviscolen, o tenen usos diferents als originals. Una realitat silenciosa i desconeguda que es manifesta en centenars de nuclis de població i masos deshabitats al llarg i ample del territori. Un viatge plantejat per a mostrar les conseqüències, hui dia, de la despoblació com per exemple la desaparició física de pobles sencers, increment de la massa forestal o la pèrdua del patrimoni material i immaterial. Aquest llibre també és un homenatge a les persones de tots els temps que marxen o han marxat a buscar un futur millor.

L’autor selecciona per a aquest llibre algunes d’entre les més de 100.000 fotografies de pobles valencians abandonats que ha anat fent els últims anys. Els paisatges que ací trobem, han sigut el complement d’excursions en què s’ha anat a algun nucli.

DIPUTACIÓ

La Diputació d’Alacant ha obert el termini perquè els ajuntaments de la província puguen adherir-se al contracte de subministrament elèctric impulsat per la institució provincial a través de la seua Central de Contractació, amb el qual es podria arribar a un estalvi total de dos milions d’euros. El termini estarà obert fins al pròxim 15 de maig i s’ha de formalitzar presentat els informes i expedients requerits, que ja es poden consultar a la seu electrònica de la web de la institució provincial http://www.diputacionalicante.es.

Per ajudar els ajuntaments que no disposen de mitjans tècnics suficients per a l’elaboració de la memòria tècnica requerida per a l’adhesió a l’acord marc, la Diputació d’Alacant posa a la seua disposició el servei d’Assistència a Municipis, la col·laboració els permetrà estalviar-se uns 5.000 euros aproximadament.

La Junta de Govern ha aprovat l’adjudicació de l’acord marc de subministrament d’energia elèctrica per a les entitats adherides a aquesta central a les empreses Iberdrola Clients SAU i Gas Natural Serveis SDG S.A.

El diputat de Modernització i Assistència a Municipis, Adrián Ballester, ha explicat que, prenent com a referència els actuals preus de mercat, amb aquesta mesura s’aconseguirà un estalvi total de prop de deu milions d’euros per als nostres ajuntaments en matèria de subministrament elèctric, ja que substitueix la contractació individual per una altra col·lectiva en què les elèctriques ofereixen un menor preu per quilowatt.

Des que la Diputació d’Alacant va posar en marxa la Central de Contractació, un total de 78 ajuntaments s’hi han sumat, amb la finalitat de beneficiar-se dels avantatges de la negociació centralitzada. Un cop adherits a aquesta, cada municipi decidirà si l’oferta presentada per les empreses adjudicatàries, en aquest cas de subministrament elèctric, els resulta beneficiosa per sumar-se a les condicions d’aquest nou contracte.