INFORMATIU – 27 abril 2015

INFORMATIU – 27 abril 2015

Informatiu del dilluns 27 d’abril de 2015

S’enceta el procés de matriculació per als xiquets i xiquetes que han nascut l’any 2012 que ingressen en l’educació infantil de 3 anys com també per als xiquets que canvien de col·legi o de lloc de residència.

El bon oratge va acompanyar el XV Encontre de Boixeteres a Cocentaina.
Obert el termini per a presentar les obres al Concurs de Sainet o Comèdia d’Ambient Fester 2015 de Muro.

Igualtat llança una campanya i edita dues guies pràctiques per prevenir la violència de gènere entre adolescents.

El president de la Generalitat anuncia la declaració de Bé de Rellevància Local de les festes de Moros i Cristians de la Comunitat Valenciana.

Alcoi viu avui l’últim dia de les seues Festes en honor a Sant Jordi.

MATRÍCULA ESCOLES

Quan aplega el mes d’abril s’obri el procés de matriculació per als xiquets i xiquetes que han nascut l’any 2012 que ingressen en l’educació infantil de 3 anys com també per als xiquets que canvien de col·legi o de lloc de residència. A dia d’avui, ja s’ha obert el protocol previ a l’entrega de sol·licituds.

Cal dir que la reunió informativa per als pares dels xiquets de 3 anys serà el pròxim dia 4 de maig a les 18:30 al Centre Social Real Blanc. Així ens ho comenta la regidora d’Educació, Rosana Soler, que a més ens comenta que hi ha empadronats 118 xiquets en edat escolaritzar.

Es durà a terme una campanya tant de cartells com de tríptics per a repartir entre la població i en la mateixa reunió del dia 4 de maig se’ls explicarà als pares com reomplir la matricula, entre altres.

Rosana Soler ens comenta que aquest any també s’han dut a terme diferents jornades de portes obertes dels Centres Educatius perquè els pares pogueren conèixer els diferents centres i poder així conèixer de primera mà com serà el col·legi on els seus fills aniran el pròxim curs.

Per últim, ens recordava als pares que poden escolaritzar, si aquesta és la seua opció, als xiquets de 3 anys, ja que s’ha comprovat que és molt positiva per als xiquets, i que per a tindre tota la informació han d’acudir a la reunió del pròxim 4 de maig al centre social i com no també als col·legis.

BOIXETS

Ahir diumenge 26 d’abril tenia lloc a Cocentaina la 15 edició de l’Encontre de Boixets. Una cita ja tradicional per a l’últim diumenge d’abril.

La cita va ser tot un èxit i, ubicades al Pla a causa de les obres al Pati d’Armes del Palau, al voltant de 100 persones gaudien d’un encontre molt especial ple de companyonia i moments per a retrobar-se en amigues i amics amants d’aquest tradicional art que, cada vegada més, enganxa a la gent jove.

Joaquina Sellés, presidenta de les Mestresses de casa encarregades d’organitzar aquest esdeveniment, es mostrava molt satisfeta per l’assistència a aquesta 15 edició. Una vegada més, l’organització va ratllar ben alt i totes i tots, després de dinar i rebre els records, marxaven cap als seus llocs de destinació amb un bon record. Així ens ho comentava poc abans del moment del dinar la presidenta que ens assegurava estar molt contenta amb la marxa, i destacava també la gran afluència de gent que les va visitar i varen poder gaudir de l’exposició de treballs que han dut a terme al llarg de l’any.

La presidenta de les Mestresses de Casa ens deia que ara continuaran amb el ritme habitual de l’associació amb els diferents tallers que realitzen i com no recordant que a finals de maig, primer de juny es realitzarà l’assemblea anual on esperen renovar la junta.

SAINET

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Muro informa que ja s’ha obert el termini per a presentar les obres al Concurs de Sainet o Comèdia d’Ambient Fester 2015. Hi ha de temps fins al 5 de juny per a presentar-les en el Registre de l’Ajuntament i el tema ha d’estar relacionat amb les Festes de Moros i Cristians de Muro, les seues tradicions i els seus costums. Hi ha un únic premi de 1.000 €. Les bases es poden trobar en la pàgina web de l’Ajuntament www.vilademuro.net.

IGUALTAT

L’àrea d’Igualtat i Joventut de la Diputació d’Alacant ha presentat dues noves iniciatives per prevenir la violència de gènere entre els adolescents. L’edició d’aquestes guies orientatives per a familiars i professionals de l’educació es suma a la posada en marxa de la campanya ‘Sunshine: les claus d’un sentiment amorós sa’, que recorrerà la província per informar l’alumnat de Secundària i Batxiller.

La vicepresidenta i diputada d’Igualtat i Joventut, Mercedes Alonso, ha destacat la singularitat d’aquesta campanya, que ja es va dur a terme de manera pilot l’any passat en 15 centres escolars, que persegueix conscienciar els joves sobre la importància de construir relacions de parella sanes, allunyades de qualsevol tipus de conducta o actitud violenta. Ja tenim moltes peticions d’ajuntaments interessats. És un programa de vuit hores de durada que, a través d’una metodologia creativa i divertida, tracta de reflexionar amb els adolescents sobre la seua percepció sobre la violència de gènere i la construcció social de les relacions afectives. És fonamental capacitar l’alumnat per a l’adquisició de les habilitats necessàries per resoldre pacíficament els conflictes socials i emocionals.

D’altra banda, Mercedes Alonso ha presentat dues guies pràctiques adreçades a les famílies i als professors, però amb el denominador comú de la prevenció de la violència de gènere entre adolescents, en què ha col·laborat el psicòleg Jesús Herranz Bellido. Aquest especialista ha destacat la importància dels dos àmbits, als quals van dirigits les publicacions, a l’hora de prevenir el maltractament a adolescents, les relacions afectives solen començar a partir dels 13 anys, moltes vegades són joves que es veuen diàriament en les escoles, i aquestes dues guies, de senzill maneig, donen pistes de gran utilitat per als professionals de l’educació que demanen cada vegada més informació.

Alhora, Herranz ha destacat la tasca fonamental que han de desenvolupar les famílies per prevenir el maltractament i la seua importància a l’hora d’advertir qualsevol senyal en els menors, com pot ser l’alteració del caràcter, canvis bruscos en el rendiment escolar o la variació en les relacions amb els membres de la família.

Cal destacar que Herranz, expert en violència de gènere i col·laborador en projectes i programes de la Diputació d’Alacant relacionats amb els joves i la violència, va participar, de forma externa, en el desenvolupament del projecte europeu “Perspective” del qual va ser sòcia l’àrea d’Igualtat i Joventut de la Diputació i l’objectiu era precisament la prevenció de la violència de gènere en població adolescent. (Projecte europeu emmarcat en la Convocatòria DAPHNE III).

La difusió de les dues publicacions, de les quals s’han editat 1.500 exemplars en castellà i valencià, es durà a terme a través de l’enviament a tots els ajuntaments de la província i la seua inclusió en la web http://www.diputacionalicante.es. A més, qualsevol persona o col·lectiu que vulgui sol·licitar-les, pot fer-ho mitjançant el correu electrònic [email protected]

ALBERTO FABRA

El president de la Generalitat, Alberto Fabra, ha avançat que en els pròxims dies s’aprovarà la Declaració de Bé de Rellevància Local les festes de Moros i Cristians de la Comunitat Valenciana, ja que aquestes festes “formen part de les nostres senyes d’identitat, són un gran reclam turístic i ofereixen la millor imatge de la nostra terra”.

La Declaració de Bé de Rellevància és el pas previ al reconeixement d’aquestes festes com a Bé d’Interès Cultural Immaterial. A partir de la declaració, aquelles festes de moros i cristians que complisquen els requisits que en el seu dia establira la comissió consultiva constituïda a l’efecte, podran sol·licitar i obtenir un reconeixement individualitzat com a BIC.

El cap del Consell ha realitzat aquestes declaracions a Alcoi, on va estar present en les desfilades de les entrades de Moros i Cristians de les festes de la localitat, declarades Festes d’Interès Turístic Internacional el 1980.

El president ha assenyalat que aquestes festes són “tradició i sentiment, gràcies a la implicació de tot un poble, que les converteixen en ambaixadores de la imatge més internacional de la Comunitat Valenciana”.

“Formen part dels nostres valors culturals i el nostre patrimoni emocional, a més d’un important reclam turístic”, ha afegit el cap del Consell, que també ha agraït a tot el municipi “la seua dedicació i treball per aconseguir que els moros i cristians brillen cada any amb més força”.

FESTES D’ALCOI

Repassem el que han sigut els moments més esperats de les festes d’Alcoi: el divendres a les 21 h arribava Josep Francesc Almeria, director de l’himne i seguidament Sant Jordiet 2015, Mauro Alcaraz, qui poc després, des de la tribuna d’autoritats li donava la batuta a Francesc. Finalment, es va disparar el tradicional castell de focs artificials i es va encendre l’enllumenat fester provocant els aplaudiments de tots els que van gaudir de l’acte que iniciava la Trilogia Festera alcoiana.

Després de la interpretació, el director de l’himne es va mostrar emocionat i amb una lluentor en els ulls que delatava la seua felicitat després d’haver dirigit aquest acte.

El dia va finalitzar amb la Nit de l’Olla i la desfilada de les filades, tan sols unes hores després, a partir de les 5.50 h del dissabte 25 començava la Diana, acte precedit per la Missa en la Parròquia de Santa Maria.

La Diana de les Festes 2015 dóna pas a la trilogia el dia 25 d’abril, tot després de cantar l’Ave Maria i de la Santa Missa. Una Diana històrica marcada indubtablement per les dones festeres de la Filà Marrakesch, les primeres a arrancar aquest acte a la festa alcoiana. Centenars de persones s’han congregat, emocionades, als voltants de la Bandeja per presenciar aquesta fita que, de segur, serà el moment més recordat d’aquestes Festes 2015.

El recorregut aquest any ha tornat a començar en l’Ajuntament, punt on el públic iniciat els efusius aplaudiments quan les xiques dels Marrakesch començaven a preparar-se per a la desfilada. La jove contestana Andrea Gilabert ha estat l’encarregada de dirigir aquesta esquadra, després d’una emocionant abraçada amb el seu pare.

Els principals compassos del pasdoble han fet aixecar-se a tots els presents de les seues cadires, esborronats per la importància del moment, mentre els mitjans allí reunits s’atresoraven a captar tan històric fet.

També especial protagonisme han tingut les xiques Realistes, les qui en aquest cas han estat les encarregades de completar l’últim tram de la Diana anomenat “del carbonato”.

La Diana ha començat amb la filà del Capità Cristià, els Vascos i el Sargent Mateo Martín Balaguer, seguit per tot el bàndol cristià amb pas dianer. El bàndol moro ha continuat el recorregut arrancant amb el nou Sargent Moro Daniel Méndez i la filà Judios, que enguany gaudixen del Capità Moro. La Filà Magenta ha lluït el primer disseny del vestit en commemoració dels 150 anys.

La històrica Diana, de qualsevol manera, no va restar protagonisme ni molt menys a les Entrades, en què els Moros i Cristians d’Alcoi van tornar a oferir espectacle, en aquest cas durant més de vuit hores.

Més de 10.000 persones, entre festers, seguici, ballarins i ballarines… han donat forma a les Entrades de Moros i Cristians d’Alcoi 2015. No ha pogut faltar, per descomptat, l’essència de la Festa, i és que vora 60 bandes han donat ritme a les esquadres amb la seua música. El treball conjunt de l’Ajuntament i l’Associació de Sant Jordi ha donat els seus fruits i s’ha vist una perfecta organització durant tot el dia. La meteorologia, que no sempre està del costat dels festers, ha respectat el dia gran de les festes d’Alcoi.

L’Entrada Cristiana ha transcorregut amb total normalitat i s’han oblidat per complet els habituals retards. El bàndol cristià ha estat liderat per la Filà Bascs, amb el seu Capità Eduardo Tormo. El seu seguici s’ha dividit en tres parts, representant escenes quotidianes medievals. A mitjan matí ha arribat un dels moments més emotius, quan els Alcodianos han recordat a Marcos Muñoz Trelis, que ens va deixar fa alguns mesos i havia de ser un component més de l‘Esquadra del Mig d’aquesta Filà. Es va estrenar la marxa cristiana “Fill del Sinc” en honor a Marcos Muñoz i es van viure moments de molta emoció. Per la seua banda, la Filà Mossàrabs ha tancat la desfilada del matí amb Ignacio Herrero com a Alferes, que ha recreat la societat Mossàrab que existia a Toledo.

La desfilada mora, molt ostentós de principi a fi quant a balls i seguici, ha començat amb la capitania de la Filà Judios, on Antonio Masiá s’ha reencarnat com a líder musulmà. La Filá Abencerrajes va tenir l’honor de ser en aquest 2015 la Filà del Mig mora. La Filà Domingo Miques va tenir la sort d’ostentar la alferecia i la figura de Sant Jordiet, encarnada per Mauro Alcaraz. Javier Ferrándiz, com a alferes, va tancar l’Entrada Mora. En el seu vestit, portava uns detalls imitant subtilment al disseny del seu avi, que també va ostentar la alferecia en 1960. Cal destacar l’esquadra de la Magenta pel seu 150 aniversari “De Beduins a Magenta”.

Ahir diumenge 26 d’abril tres dies més tard del que mana la tradició, es celebra el dia de Sant Jordi, primerament amb la Diana dels més menuts que dóna pas a la processó de la Relíquia, on trasllada la Relíquia des del seu temple fins a la Parròquia de Santa Maria.

El trajecte comença des del temple de Sant Jordi, l’acte té un moment especial que és el tram del Carrer Mossén Torregrosa fins al final de Sant Llorenç on els Benimerins reparteixen clavells als alcoians per a què creen una catifa de colors per a Sant Jordiet (Filà Domingo Miques). Per a finalitzar Solemne Missa Major en la qual s’interpreta “Missa a sant Jordi” de Amando Blanquers per l’Orquestra Simfònica d’Alcoi cantada pels corals: Grupo Cantores, Coral Polifonica Alcoiana, Veus blanques i Coro de El Trabajo.

Per concloure el matí, del dia de Sant Jordi a les 14:30 h Mascletà a la Plaça d’Espanya. Després les filades fan un passacarrer.

Ja en la vesprada la pluja, que ha començat a descarregar al voltant de les 17.30 h d’aquesta vesprada dedicada a Sant Jordi, ha obligat a suspendre la Diana dels Cavallets i a retardar l’inici de la Processó General.

Fins a les 20 h ha hagut d’esperar Sant Jordi i la Relíquia per a tornar al seu temple al ritme de la Processó General. Malgrat la pluja prèvia i els episodis de precipitació que han anat apareixent, l’acte més religiós d’aquestes Festes ha comptat amb centenars de devots que no s’han volgut perdre aquesta cita en el segon dia de la Trilogia.

Finalment, els assistents a la processó han acompanyat el Sant a l’Església de Sant Jordi des de Santa Maria amb un recorregut menor, que ha passat per Placeta el Carbó, Carrer Major, Plaça d’Espanya, Sant Llorenç, Mossèn Torregrosa, Carrer L’Escola i Sant Tomàs.

Amb la llum i el soroll de les bengales i els focs artificials, la imatge ha sigut introduïda de nou en sa casa, en un dels moments més emotius de la trilogia.

El Dia dels Trons o de l’Alardo, dilluns 27, tancarà les Festes amb una batalla d’arcabusseria que simbolitza la presa de la ciutat per part dels dos bàndols, amb la victòria final per part de l’exèrcit de la Creu. En aquesta lluita es gastaran 2.674 quilos de pólvora, 236 més que l’any passat. Entre les dues lluites, se celebraran unes Ambaixades prèvies, intents de negociació, amb Estafeta inclosa, que no arriben a bon port.

Finalment, de nou Sant Jordiet apareixerà aquesta vegada sobre el Castell per llançar fletxes en el que serà l’últim acte oficial de les Festes, l’Aparició. Festers i públic acomiadaran les mateixes amb els desenfadats ‘soparets’.