INFORMATIU – 28 abril 2015

INFORMATIU – 28 abril 2015

Informatiu del dimarts 28 d’abril de 2015

En el Ple ordinari d’ahir es va donar compte de l’aprovació de la liquidació del pressupost municipal 2014 la qual puja a 1,405.119,05 euros.

L’Ajuntament treballa en la millora de la rotonda de l’Avinguda de Benilloba.

Demà es presenta la candidatura del PP a Cocentaina.

Es modifica l’horari del cementeri municipal.

L’IES Pare Arques celebra la primavera amb un cicle de xerrades.

L’Orquestra de Pols i Plectre la Paloma organitza un concert didàctic per a xiquets.

L’Aparició de Sant Jordiet va posar el punt final a les festes de Moros i Cristians d’Alcoi.

PLE ORDINARI

Ahir es va celebrar ple ordinari a l’Ajuntament de Cocentaina. Cal destacar que en un primer moment es va dur a terme el sorteig dels membres de les meses electorals per a les eleccions locals i autonòmiques de les eleccions del 24 de maig.

Es van aprovar tots els punts, la majoria per unanimitat. Destaquem l’aprovació del sotmetiment a informació pública del projecte de la modificació puntual n. 39 del pla general que fa referència als aparcaments de cotxes.

Es va aprovar la ratificació de l’acord de la junta de govern local de 25/2/2015: sol·licitud de subvenció del paviment del camí de la Cabanya.

I es va aprovar la rectificació de l’inventari a 31/12/2013. Un punt que es va aprovar amb l’abstenció del PP i el vot en contra del Col·lectiu 03820 fou el reconeixement extrajudicial de crèdits núm. 3/2015, el qual fa referència al pagament de diverses factures de 2014 que pugen a un total de 4.487 euros.

I també es va aprovar, però amb l’abstenció del Col·lectiu 03820, la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de poliesportiu municipal (exclosa piscina) i que fa referència entre altres al carnet reduït.

Un punt important dintre del plenari fou el fet de donar compte de l’aprovació de la liquidació del pressupost municipal de 2014. Cal dir que el resultat pressupostari de 2014, que compara els ingressos de l’any amb les despeses realitzades, és un romanent positiu que es destina a despeses concretes, de 575.199,79 euros, quasi el 100% correspon a patrimoni municipal del sòl, i un romanent positiu, és a dir un superàvit per a despeses generals d’1.405.119,05 euros.

D’altra banda, es compleix l’objectiu d’estabilitat pressupostària, la regla de la despesa i el nivell d’endeutament, que a 31 de desembre estava en un 30%, lluny del 110% permès per la llei.

Així mateix, el termini mitjà de pagament als proveïdors està molt per davall dels 30 dies que exigeix la llei de morositat.

Gràcies al compliment de tota aquesta normativa estricta imposada pel Govern central, Cocentaina podrà destinar aquests recursos extres del romanent de tresoreria per a despeses generals, per a realitzar inversions al municipi.

La normativa no deixa gastar els diners en el que considere l’Ajuntament, sinó en obres molt concretes i que s’han d’ajustar a unes normes molt estrictes o als bancs i no en ajudes socials, en plans d’ocupació, etc.

La proposta de l’equip de govern és destinar al voltant de 500.000 euros a millorar el dia a dia dels veïns i veïnes i fer inversions financerament sostenibles, així aquests diners no tan sols aniran destinats necessàriament a amortitzar anticipadament els deutes bancaris, que d’altra banda ja s’estan amortitzant adequadament.

Quant als altres 900.000 euros del romanent que actualment té l’Ajuntament de Cocentaina, hi ha diferents propostes d’inversions que l’equip de Govern vol executar i que ja està estudiant i que aniran encaminades a continuar millorant els camins que queden, ampliar la partida per a eliminació de barreres arquitectòniques, l’aportació si fos necessària per a portar a terme la passarel·la que unirà la via verda, també estan estudiant la realització de tres nous badens que creuen el riu com són els dos de la Jaquera i el Terratge, també estaríem disposats a incloure la possibilitat de fer la coberta de la pista exterior d’hoquei si aquesta no la concediren en una línia de subvencions que ja estan treballant, i des de l’equip de govern es torna a valorar i posar damunt de la taula la reconversió del camp de futbol La Via amb gespa artificial entre altres, totes aquestes inversions compleixen cada una de les bases que regula la nova llei d’estabilitat i sostenibilitat pressupostària.

Per últim, en el plenari hi va haver una moció presentada per la regidora de Seguretat i Trànsit i que fou recolzada per tots els partits on es felicitava al grup Minerva pel treball que estan fent des de la seua creació pel que fa al maltractament de les dones i la violència de gènere.

ROTONDA DE BENILLOBA

Des del departament d’Obres i Serveis s’està treballant en la millora i condicionament de la rotonda de l’avinguda de Benilloba, la qual està en l’encreuament de la Ronda Sud, el condicionament afecta tant al seu aspecte com a la seua seguretat.

Segons ens comenta el regidor de l’obra, Marcos Castelló, és una rotonda dissenyada i projectada per una persona de l’Escola d’Art d’Alcoi en un concurs dut a terme fa un parell d’anys i està dedicada al treball tradicional de Cocentaina com és el calçat, el paper i el tèxtil.

Marcos Castelló ens comenta que una vegada obtinguts tots els permisos es podrà iniciar el projecte, ja que l’obra està adjudicada i sols queda per rebre formalment el permís.

Remarcava que de seguida que es reba el permís l’obra s’iniciarà, ja que una vegada finalitzada l’Autovia Central, aquesta avinguda s’ha convertit en l’entrada principal al poble per a tota la gent que aplega a Cocentaina utilitzant aquesta via de circulació. També s’actuarà en el mur que es troba en la mateixa zona.

HORARI DEL CEMENTERI

Una vegada que hem entrat en l’horari d’estiu, també canvia l’horari del cementeri municipal, durant el mes d’abril i maig l’horari és de dilluns a dissabte de 9 a 13 h i de 16 a 19 h i els diumenges de 8 a 14h.

Ja a partir del mes de juny i fins a setembre de dilluns a dissabte de 8:30 a 13 h i de 17:30 a 20 hores i els diumenges de 8:30 a 14 h.

PP

Demà dimecres a les 7 de la vesprada i al centre Social Real Blanc el PP de Cocentaina presentarà la candidatura que concorrerà a les eleccions municipals del pròxim 24 de maig. Un acte on està convidada tota la població. Aquest no serà un acte únic, sinó que al llarg d’aquests dies ja en faran altres on explicaran el programa que tenen per a Cocentaina.

Rafael Montava i la seua llista estaran recolzats per part de l’executiva del PP provincial amb José Ciscar, president del PP d’Alacant i vicepresident del Consell al capdavant.

IES PARE ARQUES

L’IES Pare Arques de Cocentaina, acull l’exposició Fotografiar la natura “ORQUÍDIES”, un recorregut fotogràfic per les nostres comarques on es pot apreciar la nostra biodiversitat.

Les fotografies de Josep Durà Peiró recorren l’àmbit del Comtat, mostrant, des de la seua particular perspectiva, la bellesa propera que amaguen aquestes singulars plantes del nostre entorn. La riquesa d’espècies que aquí conviuen, fan d’aquesta exposició un descobriment a la vista.

L’exposició està oberta a tota la població i podrem gaudir-ne fins el 30 de maig de 2015 on com hem dit s’exhibeix un interessant registre de la riquesa floral que es troba a la nostra comarca, testimoni gràfic de la natura que ha estat captat pel fotògraf Josep Durà.

Es pot visitar de dilluns a divendres a la vesprada de 15:30 a 20:00 hores.

A més, cal destacar que s’inicia aquesta setmana un cicle de conferències al voltant del tema per a aquest dimecres a les 7 h a la sala d’usos múltiples de l’institut, on es parlarà de “Les orquídies de l’Alcoià i el Comtat”. La xarrada anirà a càrrec de Lluís Serra Latiga.

Però aquesta no serà l’única xerrada a dur-se a terme, sinó que n’hi haurà d’altres i totes elles es faran dimecres a les 7 i al mateix lloc, es tracta de les següents:

-6 maig “Les fruites de primavera” a càrrec de Daniel Climent Giner

-20 maig “ Conservació de la Biodiversitat” a càrrec de Josep Nebot Cardà

ORQUESTRA DE POLS I PLECTRE

Dintre del seu programa de concerts l’Orquestra de Pols i Plectre La Paloma de Cocentaina ha organitzat per aquest dissabte a les 7:30 de la vesprada i al Centre de Cultura El Teular un concert didàctic dirigit a tota la població, però sobretot per als xiquets i xiquetes. Hi participaran els xiquets de l’escola de l’orquestra, a més comptarà amb la participació de Teló Teatre, ja que a banda d’escolar música també es volen contar histories. L’entrada és lliure col·laborant amb la Paloma l’Ajuntament i la seu universitària de Cocentaina.

José Luis Agulló ens deia que els que es vol és que els xiquets de l’escola de música participen i tinguen il·lusió i per aquest motiu han preparat un programa variat on ells seran grans protagonistes. A més, agraïa als mestres de l’escola de música la tasca que estan realitzant amb els menuts.

FESTES D’ALCOI

Alcoi va tancar ahir a la nit les seues Festes de Moros i Cristians després de tres intenses jornades plenes d’actes, i ho feia amb el protagonisme de les batalles d’arcabusseria i les Ambaixades. Els festers van disparar 2.700 quilos de pólvora, 300 més que l’any anterior gràcies sobretot a la decisió de l’Associació de Sant Jordi de subvencionar la seva compra en un 30%.

Aquest increment es va deixar notar tant en l’Alardo del matí com en el de la vesprada, en registrar una major intensitat en el dispar dels trabucs. Les batalles, a més, es van desenvolupar sense incidents destacables.

Les Ambaixades també van tenir la seva quota de protagonisme, gràcies sobretot al bon fer de tots dos ambaixadors, Juan Javier Gisbert i Ricard Sanz, que una vegada més van posar realisme i obstinació als seus parlaments. La plaça d’Espanya també va registrar una elevada assistència d’espectadors per presenciar uns actes que respiren dramatisme i teatralitat.

El colofó ​​final va ser l’acte de l’Aparició, presenciat pels milers d’espectadors que van abarrotar gom a gom la plaça d’Espanya. Després d’una espera una mica més llarga del normal -va començar amb deu minuts de retard-, que va generar alguns xiulets, el xiquet Sant Jordiet, Mauro Alcaraz Gisbert, va irrompre dalt del castell amb el seu cavall per llançar les tradicionals fletxes mentre sonaven els acords de l’Himne de Festes.

Un castell de focs artificials que va utilitzar l’església de Santa Maria com a plataforma va posar el punt final a la Trilogia, encara que alguns festers encara van voler allargar la vetllada gaudint dels típics «soparets»